Kossuth-szobor (Tószeg)

Tószegen az első Kossuth-szobrot 1896-ban avatták fel. A Kossuth-szobor állítási mozgalom történetében ez volt a negyedik köztéren felállított szobor. 2006 márciusában a kőszobor helyére egy bronzból készült másolatot állítottak, és az eredetit védett helyen, a múzeum emeleti termében helyezték el.

Tószeg

Hazafias kegyeletből Kossuth Lajos szobrot állított a település 1899. március 23-án Tószeg község lakossága Tóth Bertalan református lelkész és dr. Endre János községi orvos kezdeményezérére a piactéren. A leleplezés ünnepére többek társaságában Kossuth Ferenc országgyűlési képviselő is megielent, akit már Szolnokon nagyobb küldöttség fogadott. A vendégek hosszú kocsisorban indultak Tószeg községbe, melynek határában Péter Sándor tanító vezetése alatt ötven tagú lovasbanderiüm fogadta az érkezőket. A község végén «Isten hozott» feliratú diadalkapu volt állítva. 

A leleplezés délelőtt 11 órakor nagy hóviharban vette kezdetét. Először a ceglédi dalárda elénekelte a Himnuszt, majd Tóth Bertalan lelkész, a szobor-bizottság elnöke mondott beszédet. Ezután Sassi Mihály községi biró mondott néhány szót, átvette a szobrot a község gondozásába. Kossuth Ferenc is köszöntötte Tószeg lakosságát. Beszéde után Marlosy Rózsika és Rimóczy Rózsika a tószegi nők nevében díszes koszorút helyeztek a szobor talapzatára. A tószegi emlékmű magas homokkő-oszlopon álló mellszobor, mely Kossuth Lajost java férfikorában ábrázolja. A bronz-öntésű mellszobrot Somogyi Soma és fia budapesti szobrászcég készítette.

Tószeg

(Ragács Gyula felvétele - Vasárnapi Újság)

Győrfi Sándor szobrászművész készítette el az 1896-os kőszobor bronz másolatát 110 évvel később, mely az általános iskola melletti parkban, az eredeti Kossuth-szobor helyén látható.

Tószeg
(Károly Nóra felvétele - Verseghy Ferenc Könyvtár Fotótára)

Forrás:

Jurkovics János: Tószeg története. Tószeg, 1992.

Kossuth szobra Tószegen = Vasárnapi Újság (1899/15): 242.